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1200 New Jersey Avenue, SE

U.S. Department
of Transportation Washington, DC 20590

Pipeline and Hazardous
Materials Safety APR 2 5 20]7
Administration

Bradley Spears

Outbound Logistics Manager
Midway USA

5875 West Van Horn Tavern Road
Columbia, MO 65203

Reference No. 17-0001

Dear Mr. Spears:

This letter is in response to your January 3, 2017, e-mail and letter requesting clarification of the
Hazardous Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180) applicable to the general
marking requirements for non-bulk packages. You included with your letter pictures illustrating
the current marking, which is displayed as “Primers Cap Type UN# 0044 1.4S,” on your
fiberboard package. Specifically, you ask whether your mark complies with the marking and

height requirements of § 172.301(a).

We have paraphrased and answered your questions as follows:

Ql.

Al.

Q2.

A2.

You ask if the “#” symbol may be displayed after the marking “UN” and before the
“identification number” on your fiberboard package.

The answer is no. The “#” symbol is not part of the identification number as shown in
§ 172.101 of the Hazardous Materials Table (HMT). According to § 172.301(a), non-
bulk packagings must be marked with the proper shipping name and identification
number (preceded by “UN,” “NA,” or “ID”) as shown in the HMT. Furthermore, the
hazard classification information displayed on a non-bulk package must comply with
applicable labeling requirements in accordance with § 172.411 for “Explosives 1.4.”

You ask if the 12 mm minimum height requirement for characters in § 172.301(a) applies
to the UN identification number marking.

The answer is yes. The general height requirements state that the UN identification
number marking must be displayed with characters at least 12 mm (0.47 inches) high.
However, because your packages will be carrying less than 30 kg (66 pounds) maximum
net mass of material, the characters for the UN identification number must be at least

6 mm (0.24 inches) high.



Q3. You ask if the characters for the proper shipping name “Primers, Cap Type” should be
displayed at least 6 mm high according to § 172.301(a).

A3.  The HMR do not specifically prescribe minimum height requirements for the display of
the proper shipping name on a non-bulk package. If the package you are preparing will
be less than 66 pounds and the UN identification number is displayed with characters at
least 6 mm (0.24 inches) high, the proper shipping name may be displayed in the same

mannecr.

I hope this information is helpful. Please contact us if we can be of further assistance.

Sincerely,

%k Der 7 

Chief, Standards Development Branch
Standards and Rulemaking Division



Dodd, Alice (PHMSA)
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From:

Sent:

To:

Subject:
Attachments:

Hi Shante/Alice,

INFOCNTR (PHMSA)

Tuesday, January 03, 2017 4:21 PM

Hazmat Interps

FW: Request for Interpretation of Regulations, 49 CFR 172.301 and 49 CFR 172.303
SKMBT_C45117010311490.pdf

Please submit this for a letter of interpretation. | spoke with Mr. Spears in response to this email.

Please let me know if you have any questions.

Thanks,
Jordan

From: Spears, Bradley [mailto:BSpears@midwayusa.com]

Sent: Tuesday, January 03, 2017 12:26 PM

To: INFOCNTR (PHMSA) <INFOCNTR.INFOCNTR@dot.gov>

Subject: Request for Interpretation of Regulations, 49 CFR 172.301 and 49 CFR 172.303

Sent on behalf of William R. Burke, Vice President, Logistics, MidwayUSA
Enclosed is a signed PDF of the below written request
Please respond to this email address, bspears@midwayusa

Respectfully,

Bradley Spears

Outbound Logistics Manager

MidwayUSA

u.S. DOT

PHMSA Office of Hazardous Materials Standards

Attn: PHH-10
East Building

1200 New Jersey Avenue SE
Washington, DC 20590-0001

William R. Burke
Vice President, Logistics

5875 West Van Horn Tavern Rd

Columbia, MO 65203

Re: 49 CFR 172.301 and 49 CFR 172.303 Request for Interpretation of Regulations



Dear Sir or Madam,

MidwayUSA seeks clarification regarding our current marking displayed on our non-bulk packaging used in shipping
Primers, Cap Type, UNO044. We are currently working on reprinting and re-certifying our packaging to comply with
General Marking Requirements for non-bulk packagings of 49 CFR 172.301, Subpart M — Testing of Non-bulk packagings

and packages, respectively.

Enclosed are pictures of the actual markings as they are printed on our fiberboard packaging used in shipping primers
(Primers, Cap Type, UN0O0O44) to our Customers. In the pictures provided, we have printed ‘UN# 0044’ on these boxes
and seek an interpretation as to whether these markings are in compliance with 49 CFR 172.301(a) — General marking
requirements for non-bulk packagings, Proper shipping name and identification number.

PRIMERS




We seek the two following interpretations:
1. We interpret ‘UN’ as preceding the identification number as outlined in table §172.101. We interpret the ‘# as

not listed as a Prohibited Marking outlined in §172.303, thereby making it an acceptable marking for this non-
bulk packaging. In addition, we interpret the ‘#,’ as identified in §172.334(g), refers specifically to displays
outlined in §172.332 and does not apply to the marking requirements for non-bulk packagings as outlined in

§172.301.
2. We are seeking clarification of the height requirements set forth in §172.301 which took effect January 1, 2017.

We interpret ‘UN’ and the identification number as needing to be printed with a minimum height of 12 mm
(0.47 inches) and ‘Primers’ and ‘Cap Type’ must be printed with a minimum height of 6 mm (0.24 inches) as
these non-bulk packagings will be carrying less than 66 Ibs. maximum net mass.

We seek a written determination regarding these two interpretations, (1) the ‘#’ in use with the marking of the
identification number, and (2) minimum height requirements of the proper shipping name and identification number set
forth in 49 CFR 172.301.

Sincerely,

William R. Burke
Vice President, Logistics
MidwayUSA

Bradley Spears

Logistics Outbound Manager | NRA Life Member
bspears@midwayusa.com | 573-445-6363 x2663

5875 West Van Horn Tavern Rd. | Columbia, MO 65203
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PHMSA Office of Hazardous Materials Standards
Attn: PHH-10

East Building

1200 New Jersey Avenue SE

Washington, DC 20590-0001

William R. Burke

Vice President, Logistics

5875 West Van Horn Tavern Rd
Columbia, MO 65203

Re: 49 CFR 172.301 and 49 CFR 172.303 Request for Interpretation of Regulations

Dear Sir or Madam,

MidwayUSA seeks clarification regarding our current marking displayed on our non-bulk packaging used in
shipping Primers, Cap Type, UN0O044. \We are currently working on reprinting and re-certifying our packaging to
comply with General Marking Requirements for non-bulk packagings of 49 CFR 172.301, Subpart M — Testing of

Non-bulk packagings and packages, respectively.

Enclosed are pictures of the actual markings as they are printed on our fiberboard packaging used in shipping
primers (Primers, Cap Type, UN0O044) to our Customers. In the pictures provided, we have printed ‘UN# 0044’ on
these boxes and seek an interpretation as to whether these markings are in compliance with 49 CFR 172.301(a)
- General marking requirements for non-bulk packagings, Proper shipping name and identification number.

PRIMERS
CAP TYPE
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Malcolm Baldrige
National Quality Award Phone 573-445-6363

Fax 573-446-1018
2009 & 2015 Award Recipient Revision Date: 11/24/2015

5875 W. Van Horn Tavern Road
Columbia, MO 65203
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We seek the two following interpretations:

1. We interpret ‘UN’ as preceding the identification number as outlined in table §172.101. We interpret
the ‘# as not listed as a Prohibited Marking outlined in §172.303, thereby making it an acceptable
marking for this non-bulk packaging. In addition, we interpret the ‘#,” as identified in §172.334(g), refers
specifically to displays outlined in §172.332 and does not apply to the marking requirements for non-
bulk packagings as outlined in §172.301.

2. We are seeking clarification of the height requirements set forth in §172.301 which took effect January
1,2017. We interpret ‘UN’ and the identification number as needing to be printed with a minimum
height of 12 mm (0.47 inches) and ‘Primers’ and ‘Cap Type’ must be printed with a minimum height of 6
mm {0.24 inches) as these non-bulk packagings will be carrying less than 66 lbs. maximum net mass.

We seek a written determination regarding these two interpretations, (1) the ‘#’ in use with the marking of the
identification number, and (2) minimum height requirements of the proper shipping name and identification
number set forth in 49 CFR 172.301.

Sincetrely,

N AN WA

William R. Burke
Vice President, Logistics
MidwayUSA

Malcolm Baldrige
5875 W. Van Horn Tavern Road National Quality Award Phone 573-445-6363

Columbia, MO 65203 ,’ Fax 573-446-1018
2009 & 2015 Award Recipient Revision Date: 11/24/2015




